DİYET VE SAĞLIKLI YAŞAM ARASINDA KALAN 5 NOKTA

 

DİYET VE SAĞLIKLI YAŞAM ARASINDA KALAN 5 NOKTA

 

 


Hafif yemek deyimi kime göre neye göre?.Çünkü insanlar birbirinden farklıdır.İnsanlar diyet ve sağlıklı yaşam arasındaki kalan 5 noktayı günlük yaşantısında kullanırsa gerçekten her şey çok farklı olacaktır.

 

 

 

Besinlerin çeşitliliği kalitesi tartışılıyor.Devir değişti raflarda satılan yiyecekler çiçekler gibi rengarenk gözüküyorlar.Hiç duymadığımız meyveler,tadına bakmadığımız birçok yiyecek sadece market raflarında satılmıyor.

 

 

 

Beslenmede öze dönmek; her şeyi basit uygulanabilir bir şekle getirmek,Diyet ve sağlıklı yaşam arasındaki 5 altın kuralı bize hatırlatıyor.

 

 

 

Her şeyi birbirine karıştırıp çorba pişirmek değildir bu.Diyet; birbirine benzeyen,aynı etkiyi gösteren gıdalar ile yapılan diyetler çıkmaz sokak gibidir.

 

 

 

Protein,sağlıklı karbonhidratlar,Omega 3 gibi farklı ve kaliteli besinlerden oluşan bir rejim programı gerekiyor.Bilirsiniz büyük bir kayayı yerinden oynatmak için sağlam bir çubuk kaldıraç vazifesi görmektedir.

 

 

 

İşte mikro besinlerle tanışmanız gerektiğini tekrar hatırlatalım.Makro besin grubundan şeker temelli gıdalarla beslenmek yerine;sağlıklı karbonhidratlar,proteinler ve vücuda gerçekten faydası tespit edilen yağlar olmalıdır.

 

protei̇n nedi̇r ne i̇şe yarar

 

Ancak günümüz beslenme şekli hazır tüketim ve rafine gıdalar üzerine kurulu olduğu için insanların en hassas noktadan yakalandığını görüyoruz.

 

 

 

Besinler faydalı yönlerini kaybetmiş olarak yemek sofrasına getiriliyor.Sağlıklı beslenme,sağlıklı alışkanlıklar arasında ciddi bir yerde bulunmaktadır.Mesela bedensel hareketlilik,yeterli uyku gibi birçok insanın birebir kendisiyle alakalı günlük yaşantıda yaptığı ve sahiplendiği alışkanlıklar.

 

 

 

Yaşam tarzını ortaya koymaktadır.Günümüzde hastalıkların birçoğu beslenme kaynaklı olarak karşımıza çıkıyor.

 

 

 

Kurallarınız basit ve uygulanabilir olmalı.Bunlar kısaca;işlenmiş et ürünlerinden kısıtlama ile başlar.Sebze temelli bir diyet Akdeniz mutfağını gözler önüne serer.

 

 

 

Özellikle rafine edilmiş undan uzaktır.Omega 3 vücudun sahipleneceği mikro besinler grubu içerisinde yer alır.Abur cubur tarzı yiyeceklerden uzaktır.

 

 

Özellikle şıralı tatlılar sağlıklı yaşamı kısıtlar.Genel sağlık açısından antioksidan kaynaklarına yönelmek gerekir.Asitli içeceklerden uzak kalın.Sağlıklı yaşam tarzını destekleyen bedensel faaliyetler yapabilirsiniz.

 

 

Bunlara ilave olarak egzersiz ve toparlanma süreçlerini dinlenme ve yeterli uykuyu hayata adapte edenler kazanır.

 

 

 

Herbalife diyet sürecinde sadece Herbalife ürünleri dikkate almıyoruz.Evet yanlış duymadınız!.Kişinin günlük alışkanlıkları diyet üzerinde yüksek etkiye sahiptir.

 

 

Mesela bir insan için beslenme döngüsü yani günlük diyet listesi oluştururken kalorinin yani toplam tüketimin % 40 miktarında sağlıklı karbonhidratlar,% 30 miktarında protein,% 30 miktarında ise sağlıklı yağlar ile desteklenmesi gerekiyor.

 

 

 

Bunun için size kısa yollar gösteriyoruz.Karbonhidrat için sebzeler ve meyvelerden faydalanabilirsiniz.Bunu yaparken çeşitli ve renkli sebze ve meyvelerden faydalanmak mümkün.

 

 

 

Lahana,marul,yeşil biber,kabak,elma gibi örnekleri çoğaltmak mümkün.Yemek masalarınız da karnabahar,soğan,sarımsak, bakliyatlar,ıspanak,domates gibi mikro besin kaynaklarından faydalanabilirsiniz.

 

 

 

Kabuklu çerezler arasında fındık,ceviz gibi sağlıklı yağ kaynaklarını tercih edebilirsiniz.

 

 

 

Kepek ve dolayısıyla kabukta bulunan özelliklerden arındırılmış un ve undan yapılmış yiyecekleri yemek listenizden çıkarabilirsiniz.

 

 

 

Sağlıklı yağlar için zeytinyağı ve fındık yağı tercih edebilirsiniz. Bunun yanında keten tohumu gibi bitki tohumlarını da diyetinizi ekleyebilirsiniz.

 

 

 

Bağırsaklar bizim ikinci beynimiz gibi çalışır.Bağırsakları desteklemek için yüksek lifli beslenme ve yanında zengin baharat kültürünü de takip edebilirsiniz.

 

 

Günlük bir miktar baharat sindirim ve bağırsak sağlığını korumak için yeterli desteği verecektir.

 

 

 

Hazır diyet yemekleri tercih edenler için küçük bir uyarıda bulunmak istiyoruz.Günümüzde maliyetler söz konusu olduğu zaman birbirinden farklı yemek çeşitleri içerisinde kullanılan vasıfsız yağlar ve istenmeyen şeker ilavesi gibi tuzaklarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

 

 

 

Neticede şeker tüketimi özendirilen bir şekilde devam ediyor. Neredeyse bütün yiyeceklerin içerisine ilave şeker yüklemesi yapılıyor.

 

 

 

Farkına varmadan Diyet yaparken gizli şeker ilavesi ile karşı karşıya kalabilirsiniz.Bu durumu ortadan kaldırmak için herbalife yaşam koçunuzla bireysel plan yapmak sizi kısa yoldan düzlüğe çıkarabilir.

 

 

 

Bilirsiniz hazır tüketilen gıdaların bir de raf ömrü için eklemeler yapılmaktadır.Bu yiyecekler bulunduğu rafta uzun süre korunmak için bazı kimyasallardan faydalanılmaktadır.

 

 

 

Bu yöntem ise sürdürülebilir bir durum değildir.Çünkü vücudumuza gıdalar ile giren kimyasallar çeşitli sağlık problemlerine yol açmaktadır.Tıpkı alkolün iç organlara verdiği tahribatlar gibi beklenmedik durumlarla karşılaşmak mümkün.

 

diyet

 

Hayvansal protein kaynakları kırmızı et,beyaz et,balık eti gibi ürünlerin pişirilmesi sırasında kullanılan yöntemler kanser riskini tetikleyen gizli ajanlardır.Emin olmadığınız kaynaklardan bu tarz ürünleri tüketmenizi tavsiye etmeyiz.

 

 

 

Günümüzde organik ürünlere erişim hem maliyet açısından hem de piyasada yeterli miktarda olmaması gibi nedenlerle insanların kolay erişilebilir kaynaklara yönelmesine sebep olmaktadır.Hızlı kentleşme ve yaygın erişim noktaları neredeyse her bir insanın beslenmesine etki etmektedir.

 

 

DİYET VE KİLO ORANTISI

 

 

Beslenme şeklimiz ve günlük alışkanlıklarımız eskiyi aratır.Diyet ve kilo orantısı elbet sizin de dikkatinizi çekmiştir.Çevremizdeki insanlar gibi bizler de kilo problemleri ile neden karşılaşıyor olabiliriz?.

 

 

 

Birbirinden bağımsız gibi gözüken birçok sebebi burada sıralamak mümkün.Beslenme alışkanlıklarımız;basit karbonhidrat,yağlı yiyecekler,yüksek şeker tüketimi ve hazır yemeklerin burada suçlu ilan edilmesi kolaya kaçmak olabilir. 

 

 

 

Ancak gerçekler araştırılması gereken birkaç basit sorgulamadan geçiyor.

 

 

 

Fazla yemek fazla kalori anlamına geliyor.Bedensel hareket kısıtlaması kalori yakımını engelliyor.En basit rahatsızlıklarda ilaç tüketimi yaygınlaşması ve günlük alışkanlıkların tekrar eder durumda olması gibi gerçekler her bir insan için ayrı ayrı metabolizma problemleri ve vücutta yağlanmaya neden olabilmektedir.

 

 

Bazen hamilelik sonrası kilo problemleri bazen uzun müddet rahatsızlıklar gibi nedenlerle gözden kaçmamaktır.

 

 

 

Keşke elimizde sihirli bir formül olsa diye düşünenler olabilir. Ancak fazla yemenin psikolojik olarak geliştiğini de gözden kaçırmamak gerekiyor.Evet matematik ile aramız pek iyi olmayabilir.

 

 

 

Günlük kalori miktarını önceden kestirmek için mutlaka yardım almak gerekiyor.Günlük kalorimizi belirledikten sonra bizim ihtiyacımız olan besinlerle ve desteklenmesi gereken bir takım davranış ve yöntemlerden faydalanarak karşılaştığımız kilo problemlerinin üstesinden gelebiliriz.

 

 

 

Amerika ve Avrupa’da yapılan araştırmalar artık ülkemizde de Sağlık Bakanlığı tarafından sürdürülen çalışmalarla hem istatistik hem de elle tutulur gözle görülür şişmanlık kaynağı olan nedenleri araştırmaktadır.

 

 

 

Bazen kalıtsal özelliklerimizden bahsediliyor.Ancak insanın genel değerlendirmeleri bir kenara bırakarak % 75 oranında yüksek ihtimalle günlük yaşantısında yaptıkları basit hatalardan ve alışkanlıklardan kurtulması bu sorunu ortadan kaldırılacaktır.

 

 

 

İnsanların kendi evlerinde bile hazır yiyecekler ile öğünler oluşturması başlı başına bir problemdir.Genelde hareketsizlik ve şişmanlık aynı kefede değerlendiriliyor.

 

şi̇şman yapan yi̇yecekler deği̇l alişkanliktir

 

Ancak yediğimiz yiyeceklerin kalorilerini ve neden şişmanlığa yol açtığını önceden kestirmek mümkün.Elbette hareketsizlik kilo probleminin küçük bir ayağı sayılabilir.Yetersiz protein tüketimi, yetersiz su tüketimi,yetersiz dinlenme gibi dezavantaj yaratan durumları da gözden geçirmek gerekiyor.

 

 

 

Yaşa ve hareketli olma durumuna göre her 10 yılda ortalama %10 miktarında Kas kaybı yaşamaktayız.Bu kas kaybı aslında şunu tetikliyor metabolizmanın daha yavaş çalışması ve yetersiz beslenme sonucu şişmanlık ile karşılaşıyoruz.

 

 

 

Diyet yapan insanların diyet tatlılar tercih ettiğini görüyorsunuz. Evet vücudumuzun karbonhidrat ihtiyacı sağlıklı tatlılardan gelebilir.Bunda bir sakınca yok.Fakat yaptığımız her hamle bizimle uyumlu olmalıdır.

 

 

 

Çünkü metabolizma problemleri sadece organlarla alakalı bir durum değildir.Aynı zamanda psikolojik ve buna bağlı olarak salgılanan hormonlarla ilişkili bir durum.Yani moral motivasyon ve kendini iyi hissetme ihtiyacı her insanın olduğu kadar sizlerin de ihtiyacıdır.

 

 

 

O zaman diyetimizdeki Protein,karbonhidrat ve yağ döngüsünü iyi hesaplamak gerekiyor.Beslenme tarzımızın tek bir gıda ile sınırlı kalmaması gerekiyor.

 

 

 

Renkli çeşitli ve birbirinden farklı besinler ile yola çıkmamız gerekiyor.Bunu yaparken de Diyet ve kilo kontrol yöntemlerini her bir insan için ayrı ayrı incelemek gerekiyor.

 

 

DİYET VE KİLO KONTROL YÖNTEMLERİ

 

 

 

Kilo kontrolü denildiği zaman sadece şişmanlık akla geliyor. Oysa ki zayıf ve enerjiye ihtiyacı olan insanların da kilo kontrolü konusunda bilgi sahibi olması gerekiyor.

 

 

 

Çünkü Sağlıklı ve dengeli beslenmenin aynaya yansıyan tarafı sağlıklı ve gelişmiş bir vücut olarak karşımıza çıkmaktadır.Diyet ve kilo kontrol yöntemleri denildiği zaman ilk akla gelen şey diyetisyen ve diyet listeleri olur.

 

 

 

Kişiye özel bir program uygulanmayan birçok diyette insanların mutsuz olduğunu gözlemliyoruz.Davranışlarımız vücudumuzu bütünüyle etkiliyor.

 

 

 

Öyleyse alışkanlıklardan ve tercihlerden bahsetmek doğru olacaktır.İster kilo problemi isterse beslenme yöntemi incelemesi olarak görülse de yaşam tarzı kilolu ya da daha zayıf olmayı belirleyici temel etki faktörlerinden olarak görülür.

 

 

 

Şimdinin konusu yüksek kilolu insanların hangi yöntemleri kullanarak bu problemle başa çıkacağıdır.Onun için sağlıklı beslenme,egzersiz ve davranış değişimleri gerekmektedir.

 

 

 

Sorunları bütün olarak ele alırsak diyetimizde başarılı olmak mümkün olmaz.Küçük ama etkili hedefler seçmemiz gerekiyor.Boyumuz ve kilo orantımız birbiriyle uyumlu değilse,geriye kalan bütün değerlerin sekteye uğrayacağını bilmemiz gerekiyor.

 

obezi̇te ve di̇yabet arasindaki̇ siki bağlar

 

Fazla kilolardan şikayet ediyorsanız;

 

 

  • Öncelikle ne kadar kalori almanız gerektiğini ve buna uygun besinleri tercih etmek gerekiyor.

 

  • Fazla yağlı yiyeceklerden uzak durmak.

 

  • Sebze ve meyve çeşitliliğini artırmak.

 

  • Bakliyatlar evde pişirilen yemekler meyveler ve sağlıklı besinlere doğru yönelmek gerekiyor.

 

 

Bunların her biri ayrı ayrı alışkanlık olarak kazanılması gereken durumlar.Porsiyon boyutları,yeterli hareket,aldığımız su miktarı ve kaybettiğimiz suyu ne kadar zamanda yerine koyduğumuz çok önemli.

 

 

 

Çünkü vücudumuzun %75’i sudan oluşuyor.Mümkün olan bütün durumlarda öğünlerinize atlatmamayı ve yaptığınız diyet hangi yöntemleri uygun görüyor ise buna uygun olarak günlük takibi ihmal etmemek gerekiyor.

 

 

 

Vücudumuzun fazla yağlardan kurtulması için sadece hareket yeterli gelmez.En mühim olan detayı da kaçırırsak.Yani beslenme her şeyin temeli.

 

 

 

SAĞLIKLI GIDALAR VE DİYET

 

 

Sağlıklı gıdalar ve diyet arasında güçlü bağlar vardır.Dengeli beslenmenin kural olarak besinler ve faydaları odaklı olması beklenir.

 

 

 

Ancak odaklanan amaç ile tercih edilen gıdalar arasında bazen taban tabana farklılıklar vardır.

 

 

Buna örnek olarak fast food tarzı yiyecekler ve düzensiz yaşam alışkanlıkları,stres çarkını hızlıca çeviren yüksek yağlı yiyecekler,tekrar yeme isteğini doğuran basit karbonhidratlar gibi lüzumsuz tercihler amaçlardan uzaklaşmayı kolaylaştırır.

 

 

 

Sebze ve meyveler antioksidan özellikte besin gruplarıdır. Bunları diyetimizde bulundurmak bize birçok faydalı kazanımlar getirecektir.

 

 

 

En başta kilo problemi gibi çözümsüz gözüken ancak üzerine eğilince kolayca çözülen problemlerden uzaklaşmak mümkün. Sebzeler ve meyveler günlük beslenme tarzını yansıtan gıdalardır.

 

 

 

Uzun vadede etkisi görülen kronik rahatsızlıklardan korunmak istiyorsanız mutlaka renkli çeşitli ve fayda kaynağı sebzelerden porsiyonlarınıza eklemeniz gerekiyor.Vitamin ve mineraller mikro besin kaynakları bu gıdalarda bolca bulunur.

 

 

Antioksidan gıda kaynaklarını uzaklarda aramaya gerek yoktur. Amacı sağlıklı yaşam olan bütün insanların lahana,ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzeler grubunda bulunan bu doğal zenginlikleri tercih etmesi gerekiyor.

 

 

 

Vücudumuzda sadece Makro besinlerin iş gördüğü doğru değildir.Esansiyel besin maddelerinin beyin ve iç organ faaliyetlerinde sıklık ile faydalı yönleri konuşulur.

 

 

Vücudumuzda ağır bir yük kaldıracı gibi çalışan en önemli organ bağırsaklarımızdır.Bağırsaklar faydalı ve zararlı bakterilerin savaş alanı gibidir.

 

 

 

İnsan bağırsağında yerleşmiş bu bakterilerin dengesiz bir şekilde çoğalması insan sağlığını ve yaşam kalitesini derinden etkilemektedir.

 

 

 

Probiyotik gıdalar tercih ettiğimiz zaman;doğal turşu,süt ürünlerinden olan yoğurt,lifli gıdalar buradaki faydalı bakterilerin çoğalmasını ve günlük yaşantıya etkisini arttırmaktadır.

 

 

 

Basında yer alan bilgilere göre;Japonya da küçük yaşta çocuklara günlük kahvaltı saatlerinde basit karbonhidrat yerine 5-6 adet sağlıklı ve doğal yönden zengin yumurtalar yedirmeyi tercih ettikleri bildirilmiş.

 

 

 

Bu da şu anlama gelmektedir yumurtanın besin dengesi gözetildiğin de beynin faaliyetlerinin olumlu bir şekilde etkilendiği,çocukların zihinsel ve günlük aktivitelerde tempolarının düşmeden günü tamamladıkları gözlemlenmiş.

 

 

 

Ceviz doğal bir Omega 3 kaynağıdır.Fakat ölçüsünde tüketilmesi gerekmektedir.Malum olduğu üzere kuruyemişlerin kalorisi yüksek ve aşırı tüketiminde kilo yaptığı bilinmektedir.Ancak gelişme çağında olan çocuklarda ceviz tüketiminin faydaları da gözden kaçırmamalıdır.

 

 

Kırmızı ve turuncu renkteki sebzelerde ve meyvelerde ekstra antioksidan içermektedir.Bu durumda renkli ve çeşitli beslenmenin önemi bir daha vurgulanmış oluyor.

 

 

 

Üzüm,havuç,lahana,patlıcan ve birbirinden farklı renklere sahip olan sebzelerin vitamin ve antioksidan kaynağı olduğunu hatırlatalım.Tabi meyvelerin ve sebzelerin tüketiminde dikkat edilmesi gereken bir nokta var.Bu da mümkün olduğunca taze ve mevsiminde tüketmektir.

 

 

 

DİYET YAPARKEN GÖZDEN KAÇANLAR

 

 

 

Şimdi de sizlere Herbalife yaşam koçu olarak diyet yapan insanlarda gözden kaçırılan ya da saklanmaya çalışılan sizin de günlük hayatta sıklıkla karşılaştığınız durumlardan bahsedeceğiz.

 

 

 

  • Diyet yapan kişilerin kilo kontrolü konusunda başarılı olması için en önemli şey sosyal destektir.Sosyal destekten kasıt aile çevresinde,iş çevresinde ve günlük yaşamda vakit geçirilen alanlarda bilinçli yada bilinçsiz telkinlerin önüne geçmeden kişinin başarısı artırılamaz.

 

 

 

  • Diyet programı öyle tek tip kıyafet gibi her kişinin üzerine oturması beklentisi tamamen bir hatadır.Her bir kişinin ayrı bir programa ihtiyacı bulunmaktadır.Günün yoğun temposu içerisinde 5-6 kez sefer yapan bir şoför ile sabahtan akşama kadar oturan bir kimsenin aynı şekilde beslenmesi ve aynı şekilde kilo kontrolü uygulaması beklenemez.

 

 

 

Her iki kişi de farklı bir işe yoğunlaşmış ve stres oranı farklılıkları da gözetilmelidir.

 

 

  • Kişinin yaşı kilosu ve metabolizma hızı farklılığı hesap edilmeden yapılan bir program asla başarı getirmeyecektir.

 

 

 

  • Örnek verilecek olursa 120 kilo ile diyete başlayan bir insanın günlük su ihtiyacı ile 85 kilo ile diyete başlayan bir insanın günlük su ihtiyacı kesinlikle aynı değildir.

 

 

 

Çünkü ne kadar kilomuz mevcut ise ona eşdeğer şekilde günlük su ihtiyacının belirlenmesi gerekiyor.Unutmayın suyun yerini tutabilen başka bir içecek yoktur.

 

 

 

  • Diyet sürecinin baştan sona planlı olarak yürümesi gerekmektedir.Yani 4-5 kiloluk bir kilo kaybı sizi yanıltmasın.

 

 

 

  • Şayet ideal kilonuzdan daha fazla bir miktarda kiloda bulunuyorsanız kısa süreli başarılar sizi yanıltmasın.Çünkü bir insan için ilk etapta 4-5 kilogram arasında kilo kaybı 1 aylık sürede normal bir sürece ifade eder.

 

 

 

Ancak daha uzun sürelerde kilo kaybı yavaşlayacak ve kilo kontrol mekanizması gram gram ilerleyecektir.Burada sadakat çok önemlidir.

 

kilo vermek

 

  • Diyet menüsü zaman zaman değişiklik yapılarak çeşitlilik takip edilebilir.Sürekli tek tip diyet uygulayan insanlarda kısa süreli başarılar uzun vadede yeniden yukarı doğru bir hareket getirebilir.

 

 

 

Sadece kendinize özel bir diyet ne kadar sağlıklı ve dengeli olacaktır bir düşünün.

 

 

 

  • Yaz girerken,bahar aylarında yapılan şok diyet uygulamaları insanın vücut yağlarını yakması üzerine kurulu değildir.Bu diyetler daha çok vücuttan sıvı kaybı gibi zararlı bir yöne doğru götürür insanları.Yani aslında bu bir cambaza bak oyunu gibi küçük bir hiledir.OKUMAYA DEVAM ET

 

 

 


Yorum Gönder

0 Yorumlar